落雨幫乘客擔遮 站長被讚窩心

車長擔遮

孔小姐每日放工都會喺紅磡海底隧道口巴士站搭巴士過海返屋企,平時佢見到啲站長都比較粗聲粗氣,催乘客上車,但今日(6月12日),一位身高約5呎8吋、身型瘦削、戴眼鏡後生站長嘅一個舉動,就令佢對站長嘅印象完全改觀!

孔小姐放工去搭巴士,紅隧巴士站墟冚就梗㗎啦,個個都好狼狽,有人冇帶遮仲慘變落湯雞添。現場有幾個站長喺度指揮以免人多混亂,人群之中,孔小姐見到個後生站長揸住把特大遮喺巴士站跑嚟跑去,細心睇吓,每逢有巴士埋站,嗰個後生站長就會跑埋去開遮,原來為上車嘅乘客擋雨。

樂善好施的人,必得豐裕;施惠於人的,自己也必蒙施惠。(箴11:25)

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s